goed-nieuwsOorlog, ongelukken en aanslagen. Dat is nieuws. Terecht. Als nieuwsconsument wil ik weten wat er speelt op de wereld. Tegelijkertijd vormen de media een schijnwerper die deze gebeurtenissen uitlicht, wat zich daarnaast afspeelt op het wereldtoneel blijft onzichtbaar. Het gevolg: we worden dagelijks overspoeld met nieuwsfeiten die onze angsten voeden. Zo zijn we momenteel collectief bang voor terroristische aanslagen. Het nieuws trekt ons in de cynische cirkel van de angst. Dat is logisch en begrijpelijk, maar het verlamt en het beperkte beeld geeft ons een vertekend beeld van de wereld waarin we leven.

Begin dit jaar werd World’s Best News gelanceerd: een initiatief dat Nederlanders beter wil informeren over de structurele vooruitgang in de wereld. Een soort ‘goednieuwskrant’? Wie zit daar op te wachten? Dat blijkt mee te vallen: er is veel belangstelling. Zowel van media als nieuwsconsumenten. De aanpak, timing en behoefte in de samenleving lijken bij elkaar te komen voor dit opvallende medium. World’s Best News probeert niet op een ludieke manier ‘goed nieuws’ te brengen, maar komt met echt nieuws dat zij onderbouwt met data. Waarbij de positieve invalshoek vooral zit in de context die het geeft bij bestaande nieuwsfeiten. Het ‘slechte nieuws’ wordt niet geschuwd. Media blijken gevoelig voor deze aanpak: zij zien in hun oplage- en kijkcijfers dat het publiek afhaakt door de stroom van negatieve berichtgeving. En uit onderzoeken blijkt dat kijkers en lezers steeds meer behoefte hebben aan duiding, context en het benoemen van zaken die wel goed gaan.

World’s Best News heeft de feiten aan haar zijde. Uit onderzoek dat de organisatie in januari 2016 liet uitvoeren, bleek dat slechts 9 procent van de Nederlanders weet dat de veiligheid in de wereld de afgelopen tien jaar is toegenomen en maar 18 procent is op de hoogte dat armoede in die periode afnam. En terwijl de wereld in brand lijkt te staan, laten de cijfers van diverse organisaties zien dat ons beeld niet klopt met de werkelijkheid. Waren er bijvoorbeeld rond 1990 wereldwijd nog 26 gewapende conflicten, in 2016 zijn dit er nog elf.

De constructieve, journalistieke aanpak van World’s Best News verdient een kans en mag niet worden weggezet als idealistisch hobbyisme. De datagedreven werkwijze biedt journalisten aanknopingspunten om hun verhalen te verbreden. Mooi is ook dat World’s Best News niet voor eigen parochie wil publiceren, maar juist de traditionele media wil beïnvloeden om deze verhalen te vertellen. Waarbij journalisten nog steeds berichten over een vliegtuigongeluk, maar er ook bij vertellen dat vliegen in de afgelopen decennia vele malen veiliger is geworden.

Een breder beeld, een completer verhaal. Het lijkt in ieder geval enig medicijn tegen een ziek wereldbeeld, afnemende mediaconsumptie en toenemende angst. Diverse hoofdredacteuren van Nederlandse media zijn inmiddels in gesprek met World’s Best Nieuws. Dat is alvast goed nieuws.

Dit blog is geschreven voor Nederlands Medianieuws en is daar eerder gepubliceerd.